perjantai 1. heinäkuuta 2016

Ruskoliljat ja isoäitien henki

Sadepäivän kasvitunnistus on järjestysluvultaan viides ja tuntee nimen lilja. Menisin jopa niin pitkälle, että ruskolilja.

ruskolilja, lilja, sadekeli, kumisaappaat, keisarinkruunu

Näitä "keisarinkruunuja" kasvaa kolme komeaa vartta meidän huussin kulmalla ja koska ne rupes tässä sateessa napsahteleen auki, niin ajattelin, että paras tunnistaa ne pois kuleksimasta.

  • Liljat tarvitsevat hyvin vähän hoitoa, kertoo Viherpeukalot.fi. (Se on hyvä se.) 
  • Lannoitteeksi sopivat kaikki puutarhan yleislannoitteet. Keväällä käytetään moniravinnelannoitteita ja syyskesällä typetöntä syyslannoitetta. 
  • Kukinnan jälkeen siemenkodat katkaistaan pois. Kukkavarret katkaistaan vasta kun ne ovat syksyllä tuleentuneet tai kun ne ovat ruskettuneet. (Öööm.. kyllä tässä on mun mielestä aika paljonkin hoitoa. Kahta eri lannoitetta ja kahdessa eri kohtaa pitää muistaa olla katkomassa.) (Edit. Unohdin määritellä tuleentumisen: "Monivuotiset kasvit valmistautuvat talveen. Ruohovartisten kasvien maanpäälliset osat kuihtuvat. Puuvartisten kasvien vuosiversot puutuvat." Lähde: Tarhuri.fi.) 
  • Talvella liljapenkin päällä on hyvä olla lunta, sillä se on paras eriste pakkasta vastaan. (Tää on helppo homma vähälumisempanaki talvena onneksi, kun toi "liljapenkki" on kolmen varren levyinen.)
  • Liljoja lisätään pääsipulin kylkeen kehittyvistä sivusipuleista. (Oletanko, että sipulit on maan alla?) Varjo-, rusko- ja tiikerililjaa voi lisätä myös varren lehtihankoihin muodostuvista itusilmuista. (En edes kysy.) Sipuleiden ylöskaivuu, lajittelu ja uudelleenistutus on parasta tehdä keväällä tai syksyllä.

ruskolilja, lilja, oranssi, sadepisaroita, keisarinkruunu

Parasta puutarhasta -blogin Kerttuli ei osaa päättää tykkääkö ruskoliljoista vai ei. Näitä blogeja selatessa näyttää siltä, että niin Kerttulilla, kuin monella muullakin, ruskoliljojen päällä leijuu isoäidin henki, jonka ansiosta näitä löytyy niin monen puutarhasta. Tykkäsivät tai eivät. 

Nyt täytyy myöntää, etten tiedä löytyykö mun omista edesmenneistä isoäideistä ruskoliljafaneja. (Äiti, kerrotko kommenttikenttään, jos Mummolla tai Ämmillä oli erityinen suhde rusko- tai muihin liljoihin.) Tän mökin entinen omistaja, Saimi, on nähtävästi tykänny ihan kaikista kukista.

Sadepäivinä meidän muuten niin "liikuttavan innokkas" (kuten naapurimme Leena asian ilmaisi) mäyräkoira muuttuu sylikoiraksi. Yritä siinä sitten kirjottaa, kun toisen mielestä koiranpetinä oleminen on sadepäivän prioriteetti.

mäyräkoira, mäykky, sylikoira,

(Sitä paitsi siellä rupes paistaan aurinko mikä tarkottaa, että saunan purkaminen jatkuu. Jee. Not.)

8 kommenttia:

  1. Hei näitä tällaisia kukkia meillä on joka puska pullollaan ja oon ihan onnistuneesti näitä siirtänyt kesäkuussa. Keskittäminen on päivän sana! Mutta mitä tuo tuulentuminen tarkoittaa?
    Oon miettinyt, miksi mikään mun kukka ei oo oikeen lähtenyt kukkimaan tänä kesänä, niin ehkä se on toi lannoittaminen. En oo uhrannut ajatustakaan asialle, ehkä pitäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouduin googlaan ton tuleentumisen pionin yhteydessä, mutta en näköjään kertonu muille. Eli: "Monivuotiset kasvit valmistautuvat talveen. Ruohovartisten kasvien maanpäälliset osat kuihtuvat. Puuvartisten kasvien vuosiversot puutuvat." :D

      Poista
  2. Perä-Pohjalaiseen pihaan kuuluu Keisarinkruunupuska, joka nyt onkin kauneimmillaan. Meillä on vaatimaton ryhmä talon varjoisalla eli pohjoispuolella. Varmaankin olen saanut sipulit Ämmiltä ja hän oman äitinsä pihalta Katajarannalta. Nähtävästi olen hoitanut niitä ohjeen mukaan, mutta paikka ei ihanteellinen. Myyrät eivät tykkää niiden sipuleista, kun jotkut muut liljojen sipulit hyvinkin kelpaavat ja siksi kai säilyvät sukupolvelta toiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, äiti! Eli sukupolvelta toiselle säilyviä ruskoliljoja suojelee ihmiseltä isoäitien henki ja myyriltä ne osaavat suojella itse itseään. :D

      Poista
  3. Isäs sanoi, että Isoäidillä oli Katajarannalla monta tosi näyttävää Keisarinkruunupuskaa. Entisaikojen emännät eivät varmaankaan siirrelleet niitä. Lannoituksesta en tiedä, ehkäpä monella oli palanutta karjanlantaa niin kukille kuin hyötykasveillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noni, arvasin, että omastaki suvusta löytyy ruskolilja-/keisarinkruunutaustaa. :) Löysin muuten kolmesta muustaki kohtaa noita nyt, kun rupesin sillä silmällä kattelemaan. Vois olla näyttävämpää tosiaan, jos ei ois yks siellä ja kolme tuolla.

      Poista
  4. Et taida muistaa, että meillä odotetaan luonnonkukka-alueella ennen niittämistä. että kullerot TULEENTUVAT, siis siemenet ovat ovat kuivahkoja. Samoin odotellaan päivänkakkaroiden alueella, joka nyt runsaan kosteuden ansiosta onkin erityisen kaunis talon eteläpäädyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi väittää, että ois jääny aktiiviseen muistiin tuo termi. :D

      Poista