torstai 30. toukokuuta 2019

Suomen kaunein mökkisauna - katso myös ennen-kuvat

Saunaanhan me lopulta päästiin mökillä jo kesän 2017 viimeisenä kesälomapäivänä, mutta kuvia siitä ei tietenkään voinu ottaa ennen kuin viimeistelyt oli tehty. Ne tuli valmiiksi kesän 2018 lopulla. Sitte hajos puhelimen näyttö eikä pystyny instagrammaan ja sitte tuli taas syksyn kiireet ja ressi.

Mutta tässä tää nyt lopulta ois. Suomen kaunein mökkisauna.

Kotakiuas ja kotapata sekä taustalla vanhoista tiilistä tehty paloseinä

Löydettiin tosiaan aika läheltä paikka, josta saatiin ostaa vanhoja tiiliä, niin Varamies teki tollasen kauniin paloseinän eikä tarvinnu laittaa rumaa levyä.

puinen kiulu tervaleppälauteilla

Lauteet on tehty paikallisesta tervalepästä ja ne on niin leveät, että pystyy vaikka selällään löylyttelemään. Koska en halunnu tinkiä lauteiden leveydestä, niin ne tuli vähän tohon ikkunan eteen, mutta se haittaa mua joka kerta vähemmän.

Ja toi on muuten suoraprofiilista (STS) paneelia seinässä. Sai sitä pikkusen hakea, mutta en halunnu sitä pyöreereunasta, jota löytyy kaikista sanunoista. Ja ite värjätty joka lauta. Varmaan jollain Satu-saunasuojalla, mutta älkää kysykö sävyä. (Toi vaalee selkäpuu on kaupan tervaleppää. Ootellaan, että tummenee ajan kans.)

tervaleppäiset lauteet ja suoraprofiilinen saunapaneeli

Pesupenkki on lauteiden kanssa samaa tervaleppää. Emalivadin kaveriksi olen etsinyt kauniita ämpäreitä, mutta koska niitä ei vielä ole tullu vastaan, niin otin siksi aikaa pöntöimmän väriset mitä löysin eli kelta-turkoosit. Vesi kannetaan tietysti joesta.

tervaleppäinen peseytymispenkki,jonka päällä valkoinen emalivati ja alla keltaiset vesiämpärit

Kattoon laitettiin kaupasta ostettua, vähän ohkasempaa tervaleppää ja korkeutta saatiin tilaan pikkusen lisää nostamalla sisäkattoa kattoparrujen yläreunaan.

tervaleppäinen saunankatto ja vanhoista tiilistä tehty paloseinä

Saunassa olleet Kota-kiuas ja -pata pidettiin, koska ne oli hyvässä kunnossa. Kivet vaan vaihdettiin kiukaaseen. Niin ja alla oleva osa muuria piti Varamiehen melkein muurata uusiksi, kun oli niin murentunu. Mutta siitäki tuli sikahyvä.

Kotakiukaan luukku aukeaa alas eteen eikä sivulle, kuten kiukaissa normaalisti

Pikkunen hiilihanko nojaa tiiliseinää vasten

Aiemmin saunaan mentiin sisäpuolelta. Käännettiin sauna niin, että kulku on ulkoa, koska sitten lauteet saatiin niin, ettei tarvi istua selkä ikkunaa vasten.

Vanha saunanovi sopi hyvin ulkokäyttöön, joten pidettiin se. Siinä on edelleen vanha käsintehty (ruma, mutta sympaattinen) "Turbo bastu sauna" -kyltti. Se saa pysyä, mutta jostain syystä ovessa oli myös haka, jolla saunoja sai oven lukittua sisäpuolelta. Sen irrotin ekana. Ettei vaan sattuis mitään.

keltainen sauna, heinäseipäistä tehdyillä tikkailla pyyhkeitä ja vanha sormipaneelinen ovi

Tuossa vielä koko komeus. On se vaan mahtava.

keltainen sauna, kaksi seinää kiertävä terassi sekä ruokapöytä nurmikolla

Pistetään tänne nyt vielä tää, kun iskä ja Mies pitää tuumaustaukoa. Tää tulee pukuhuoneen seinälle kehyksiin, kunhan saadaan se sisustuspisteeseen. Käytännössä meidän kesäleikkien kestosuosikki, saunanpurku, jatkuu nyt viidettä kesää. Ehkä tänä kesänä...

Mies ja isä keskeneräisen saunan lauteilla tupakkatauolla

No pirsana. Kun kerta löysin, niin laitetaan nyt nää ennen-kuvatkin:

Tässä siis vanhalta ovelta uudelle ovelle päin kuvattuna. Pata ja kiuas samalla paikalla kuin nykyään. Vanhat lauteet oli tolleen ikkunan edessä, ikkunassa pitsiverho ja lattiassa muovimatto(a, silleen reilusti kerroksina). Bonuksenahan toi koko rakennus oli silleen vinossa, että lauteenreunasta sai pitää kiinni, ettei lähe valumaa ja peseytyä piti viemäriaukon yläpuolella (ja silti sai äyskäröidä vettä ovelta).En muista oliko toi alakuvassa pesupaikan seinässä oleva laattaa vai laatan näköstä muovimattoa, mutta joka tapauksessa *puistatus*.


Mä oon vaan niin onnellinen, että toi sauna on valmis ja ihana.

4 kommenttia:

 1. Työ tekijäänsä kiittää! Kyllä siellä on nyt mukava käydä, kun ulkonakin on kuormalavojen sijasta puukäytävä ja komea terassi! Nuo lauteet ja pesupenkki ovat HIENOJA! Tullaan kyllä saunomaan tänäkin kesänä. 🌳🌳🌳= saunavastoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kiitos iskälle kans avusta sekä saunan että terassin kanssa! Ja tervetuloa! :)

   Poista
 2. On kyllä komea mökkisauna! Juuri tuollainen mökillä kuuluu ollakin. :)

  VastaaPoista