lauantai 28. syyskuuta 2024

Parantava räkäjuuri

Jo ihan kesällä bongasin tosta saunan edustan sekapuskasta tyypin, jota en mielestäni ollu huomannu ennen. Nyt se tuntu valtaavan monta neliötä tilaa eli kyllä se varmaan siinä on ollu jo aiemmin. 

Viimeksi pari viikkoa sitte (syyskuussa siis) mökillä käydessä katoin, että tyyppi kukkii edelleen ja vetää puoleensa pörriäisiä. Muuta niille ei ollukkaan tarjolla. 

Tämä tapaus on rohtoraunioyrtti (räkäjuurenakin tunnettu). Pieni mahdollisuus on, että vois olla myös tarharaunioyrtti, mutta koska kukat ei ole siniset eikä muutu siniseksi, niin meen tolla rohtoraunioyrtillä. Virallinen ero on, että tarharaunioyrtillä on siipipaltteettomat lehdet. Yritin hetken selvittää, että niin mitä. Luovutin. Molemmat tykkää haastavista kasvupaikoista, josta siis raunioviittaus nimeen.

Kuten rohtoinen nimi kertoo, niin kyseessä on vanha lääkekasvi. Räkäjuuri taas viittaa limaiseen juureen, joka juurikin (hihi) se osa, jota lääkkeenä käytetään. (Huom. älä googlaa räkäjuurta.) 

Yrittitarha.fi kertoo, että vaikuttavana aineena on allantoiini, joka edistää solujen uusiutumista eli haavojen, mustelmien ja luunmurtumien parantumista sekä arpeutumista. Tuoretta survottua juurta tai juuresta tehtyä keitettä on käytetty kääreiden muodossa. Myös kuivatusta ja jauhetusta juuresta voi tehdä puuroa samaan tarkoitukseen. Sisäisesti juurta ei pidä käyttää, jos haluaa välttää maksavaurion, syövän ja laskimotukkeuman. Ehkäpä en lähe tätä testaamaan edes ulkoisesti. 



Extravinkki: Jos sulla on rohtoraunioyrttiä hävitettävän paljon, niin tomaatti ja pottu tykkää siitä kompostoituna sen kaliumpitoisuuden vuoksi.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti