lauantai 9. heinäkuuta 2016

Saunansuoristussämpylät

Se tuo meän mökkisauna tuntu olevan pikkasen kallellaan. Silleen, että lauteilla piti pitää laidoista kiinni ja lopuksi äyskäröidä vedet oviseinustalta viemäriin. Mitattiin, niin eihän se heittäny kuin 20 senttiä viiden metrin matkalla. Tuntu kyllä enemmältä.

Viime kesänä jo alotettiin saunan tunkkaamisen valmistelut ja aiheesta puhuminen, ja tänään päästiin lopulta asiaan. Tilaisuuden kunniaksi leipasin saunansuoristussämpylöitä jauhelihakeiton kanssa talkooväelle tarjottavaksi.

kauniit sämpylät, sämpylät, siemensämpylät, muurla, emalivuoka

En ole varmaa ainoa, joka leipomusta suunnitellessa kattoo pari kolme ohjetta netistä ja kerää niistä itelle sopivimmat osat. Tänään ne oli seuraavat:

Aineet (tästä tulee ainaki 15 sämpylää):

  • 5 dl maidon ja veden sekoitusta (koska maitoa oli sopivasti pari desiä jäljellä, mutta voi tehdä kokonaan maidosta tai kokonaan vedestä)
  • 2 pussia kuivahiivaa
  • noin 12 dl vehnäjauhoja (sämpyläohjeissa suositaan hiivaleipäjauhoja, mutta kuka pitää mökillä montaa lajia)
  • 1 rkl sokeria
  • vajaa tl suolaa (ois saanu olla kokonainen tai vähän yliki)
  • reilu turaus (desiä tavoiteltiin) juoksevaa paistomargariinia (öljy käy hyvin tai sulatettu rasva)
  • reilu kourallinen ihmisten ruuaksi tarkotettuja auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä (no ei mulla normaalisti ole tällasia mökillä, mutta veikkasin, että Mies alkaa jossain vaiheessa kysellä ite tehtyä leipää, niin otin varoiksi mukaan)
  • muna (voiteluun)
Vaiheet:
  • Kuumenna neste vähän kädenlämpöstä kuumemmaksi. (Kuivahiiva kaipaa lämpöä.)
  • Sekoita kuivahiiva, siemenet, sokeri ja suola vaikka kymmeneen desiin jauhoja. (Pari desiä jää vaivaamiseen.)
  • Rupia sekottaan jauhoseosta nesteeseen ja laita loppuvaiheessa rasva. Homma on hyvä, kun taikina on oma möttinsä eikä enää tartu kauheesti reunoihin ja sekoitusvälineeseen. 
  • Anna kohota vaikka puoli tuntia. (Jos löytyy puhas astiapyyhe, niin laita päälle. Ei mee sitte kaikki pölyt ja koirankarvat taikinaan. Saattaa se vähän lämpöäki pittää.)
  • Kippaa kohonnu taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaile ja taittele ja jauhota möttiä kunnes ei tartu taas enää joka paikkaan. Muotoile sämpylöitä.
  • Asettele sämpylät vierekkäin leivinpaperoituun lasagnevuokaan (ei haittaa, vaikka on ahasta) ja anna kohota taas vaikka vartti.
  • Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele setti uunia ootellessa munalla ja ripottele päälle reilusti lisää siemeniä.
  • Paista 15 minuuttia.
  • Tarjoile ja ota vastaan kehuja.
tomaattinen jauhelihakeitto, siemensämpylät, talkooruokaa, talkooruoka

Päivän kätevä emäntä -pisteet kerätty.

2 kommenttia:

  1. Saat pisteet jo pelkästään houkuttelevasta kattauksestakin, makua en voi arvostella, mutta hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, äiti! Ehkä me joskus saadaan hommattua ulkokalusteita, niin voidaan tarjoilla oikein pöydältä. :)

      Poista