lauantai 25. kesäkuuta 2016

Hifistelyvapaa juustokakku

Oltiin eilen viettämässä juhannusaattoa naapurimökillä 13 kilometrin päässä Merikarvialla. Oma mökkisauna kaipaa vielä lattiaa, joten kutsutimme itsemme kaverin äidin mökille aatoksi.

Ja koska kaveri, Dioriina-blogin Marina, on aika haka keittiössä, päätin viedä jälkkäriksi bravuurijuustokakkuni. Toki silläkin saattoi olla osuutta asiaan, että en ehtiny valmistella mitään kotona Tampereella ja tämä on niin yksinkertainen, että sen tekeminen onnistuu mökillä mennen tullen.

Lupasin Marinalle reseptin, joten samalla tulee laajennettua blogin aiheistoa keittiön puolelle.

helppo, gluteeniton, juustokakku, uunissa

Alkuperäinen Arlan ohje on gluteeniton ja yllättäen Miehen mielestä gluteeniton pohja on ollu eri variaatioista paras. Tämän juhannuksen pohja oli perus-pertsa-Digestiveä, koska Noormarkun S-Marketissa ei ollu sopivaa gluteenitonta. (Ahlaisten K-Marketissa ois ihan varmasti ollu. Ei ole asiaa, jota niillä ei ole. Nimim. ostin juuri teräsharjan,  pekonia ja puutarhakalkkia samalla keikalla.)

Mutta siis se ohje:

Eilen kakkua oli syömässä viisi ja tälle päivälle jäi vielä 3-4 annosta, joten kakusta riittänee ainakin kahdeksalle.

Pohja:
  • 200 g gluteiinittomia keksejä (Esim. Semper-välipalakeksit, tai tosiaan jos ei tarvi olla gluteenitonta, niin viimekesäisen Kesäkassin jämä tai esim. Digestivet käy. Mitä sulta nyt löytyy.)
  • 75 g Arla Meijerivoita (Tai mitä tahansa rasvaa, mitä normaali ihminen käyttää leivän päällä. Ei siis Keijua.)
  • 1½ rkl sokeria (Löytyy takuulla joka mökistä.)
Täyte:
  • 400 g Arla maustamatonta tuorejuustoa (Tän joudut ostamaan.)
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl vaniljasokeria (Tän ehkä joudut ostaan, jos et koskaan oikeasti leivo mökillä.)
  • 1 sitruunan kuori raastettuna (Tänki joudut ostaan, ellet oo sisustusbloggari ja sulla on jatkuvasti jemmassa muutama kilo sitruunoita kuvausten varalle.)
Ohjeet
  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.
  2. Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon pehmeä voi ja sokeri. Sekoita tasaiseksi massaksi. 
  3. Voitele pieni (halkaisijaltaan noin 15-20 cm) irtopohjavuoka. (Tai mikä tahansa vuoka.) Painele taikina tiiviisti sen pohjalle ja sivuille. 
  4. Notkista tuorejuusto. (Jos oot yhtä mäntti leivonnassa kuin minä puutarhassa, niin tämä tarkoittaa tuorejuuston vatkaamista haarukalla kunnes se on vähän notkeempaa.)
  5. Vatkaa sokeri ja kananmunat kevyesti. Yhdistä tuorejuusto ja sokeri-munaseos. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja sitruunan raastettu kuori. (Kannattaa vähän pesasta sitä sitruunaa. Ja jos sulla ei oo raastinta mökillä, niin vetele juustohöylällä siivuja sitruunan pinnasta ja silppua sitte veitsellä niin pieneksi kuin jaksat. Ite en jaksanu kauaa, mutta tulipa ihan uudenlaista suutuntumaa.)
  6. Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. 
  7. Voit tarjoilla juustokakun hieman lämpimänä, mutta se on parhaimmillaan kylmänä. (Testattu, ja hirveen totta.) Koristele vadelmilla. (Tai mitä marjoja sulla nyt siellä kasvaa. On tosi hyvää myös ilman koristeita.)
Tällä kertaa vedin niin helpolla, että kastikkeeksi hommasin kahen desin purkin Marlin Tarhurin metsämarjakeittoa. 

Jos haluat ihan pikkasen hifistellä, niin äkkiäkös siihen tempaset oikein vadelmamelban kylkeen. Siihen tarvii lisäksi vain tomusokeria, pakastevadelmia ja siivilän. (En ole tuoreista testannu ite). 
  1. Vadelmat vaan kattilaan ja tilkka vettä perään. (Ne on todennäköisesti ulkomaisia, jos ostit kaupasta, niin Evira suosittaa joko keittämään 2 min tai ainakin kuumentamaan vähintään 90 asteessa 5 min, ettet sitte saa mittään noroja tai hepatiittejä.)
  2. Painele mössö siivilän läpi.
  3. Pistä sekaan niin paljo tomusokeria kuin sun tykkäämä koostumus vaatii ja puristele vielä pikkasen siitä raastetusta sitruunasta mehua perään.
  4. Valmis.
Meillä oli suuri suunnitelma mennä aatonviettoon pyörillä, mutta ennakkotiedoista poiketen matka ei ollutkaan 8km vaan tosiaan 13. Ihan niin tukeva ei tämä meidän ensimmäinen testiversio mökkikoirankuljetusvälineestä ollu, että oltais lähetty testaamaan. 

mäyräkoira, pyörä, reppu

6 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen tuntuinen! tulostin ohjeen. Tuorejuusto ja sitruuna pitää panna ostoslistalle, muita aineita varmaankin löytyy, ja sitten kokeilemaan. Sitähän voisi kokeilla pakastaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Jos pakastais valmiina paloina, niin vois sulattaa aina sen mukaan, miten on vieraita tai alkaa juustokakkuhammasta kolottaa. Pistetääs testiin.

      Poista
  2. Mäkin haluan kokeilla tota glut, versiota.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vielä kerran kun tulitte ja toi kakku oli hyvää!!

    Pientä eroa on siihen mulla olevaan reseptiin, mun tarvii tehdä sitä sulle joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy. Pitäskö kysyä Pikku-Tompalta sitä sen reseptiä kakusta, joka rikkoo Tupperware-kakkulapion. :D

      Poista