sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Maailman paras leipä (ja helpoin ja kaunein)

En jaksa uskoa, että en oo vielä jakanu teidän kanssa tätä leipäohjetta! Miten se on edes mahdollista?

Tää on niin paras ja kaunis ja sikahelppo ja kaipaa vain aikaa. Ei siis pelkästään täydellinen mökkileipä, vaan täydellinen koronakaranteenileipä, koska ainekset löytyy kaapista varmasti ja aikaa sulla on.

Kaunis vehnäleipä viipaloituna

Ehkä syy miksi en oo tästä vielä kirjottanu, on se, että oon joitain vuosia koittanu välttää ylenpalttista leivänsyöntiä ja siksi oon vähemmän tehny tätäki.

Tän kans käy nimittäin joka kerta jompi kumpi:

a) En ole tarpeeksi nopea ja Mies on syöny kolme neljäsosaa ennen ku kerkeen reagoida.
b) Olen tarpeeksi nopea ja syön puolet (joka on ihan liikaa, mutta ei vaan pysty lopettaan).

Maailman paras leipä

  • 6 dl vehnäjauhoja (ihan niitä tavallisia mitä sulla on kaapissa)
  • 3 dl vettä (lämpötilalla ei merkitystä)
  • 1 tl kuivahiivaa
  • reilu 1 tl suolaa
  1. Sekoita ainekset silleen vaikka lusikalla, että kulhoon ei jää paljoa ylimäärästä jauhoa pyörimään (koska se kostautuu myöhemmin ikävinä kuivina mötteinä taikinassa).
  2. Anna nousta (huoneen)lämpösessä 24h tai yön yli nyt ainaki. 
  3. Vaivaa taittelemalla taikinaa muutamia kertoja silleen, että tuntuu kivalta eikä tartu ennää mihinkään.
  4. Virallisesti ohje oli, että kohota tunnin verran jauhotetun liinan sisällä, mutta se on ikävä mökillä sitte pestä se liina, niin ite oon täällä vaan jättäny siihen valmiiksi jauhotetulle alustalle ja laittanu liinan päälle. Jauhoja on silti hyvä olla reilusti, koska noustessa se rupiaa taas tarttumaan paikkoihin.
  5. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja laita vuoka kuumenemaan uuniin.
  6. Kippaa kohonnut taikinamötti kuumaan vuokaan ja peitä kannella. (Jos sulla ei oo vuokaan sopivaa kantta, niin folio toimii ihan hyvin. Tän pystyy käytännössä tekeen ihan missä vaan uuninkestävässä astiassa, jonka saa peitettyä.) 
  7. Paista 30 min peitettynä sillä kannella ja sitte vielä 15 min ilman kantta, niin tulee tosi kaunis pinta. 
Kohonnut taikina on kostean näköistä


vaivattu leipätaikina puualustalla


Ilman kantta loppuajan paistunut vuokaleipä on kauniin värinen


Tarjoiluehdotus: Ite tykkään laittaa päälle kaikkea mitä normaalistikki leivän päälle, mutta Mies suosii pelkkää margariinia tai voita ja sitte se vielä veivaa myllystä lisää suolaa päälle. (En oo vielä onnistunu ylisuolaamaan taikinaa, että ei kannata turhaan varoa sitä.)


vuokaleipä maistuu pelkän voin kanssa


Vinkki: Taikinaan voi vaihtelun vuoksi sekottaa siemeniä, oliivirenkaita tai melkein mitä vaan keksit. Ja tokan kohotuksen kohalla jauhotuksen sijaan voit käyttää leseitä.

No ja ehämmie voi tästä(kään) reseptistä kunniaa ottaa vaan sain sen aikanaan naapurin Villeltä. Siksi en myöskään ole sitä pitäny salaisuutena vaan jakanu vuolaasti kaikille. Olokaapa hyvät!

4 kommenttia:

  1. Voiko laittaa leipän sarpaneva-padassa nuotion päälle, oletko testannut ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, en oo testannu. Sarpanevan padassa oon kyllä tehny, mutta en koskaan nuotiolla. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen temppu. Kannen joutuu varmaan pitään kiinni koko ajan. Ja ajasta ei oo kyllä mitään hajua sitte. Kerro miten kävi, jos testaat. :D

      Poista
    2. Hei. Ite en pilaisi Sarpabevan padan pintaa nuotiolla, jos oaistat tikkupulla-tyyliin??

      Poista
    3. Ite en ois pinnasta niin huolissani, kun eikö ne valurautaa ole. Mutta muutenhan tossa on kaikki epäonnistumisen ainekset kyllä kasassa. :D

      Toi tikkupullameininki vois kyllä onnistua paremmin.

      Poista