tiistai 21. kesäkuuta 2016

Amatööri kasvattaa auringonkukkia

Mun pihat on aina ollu liian pimeitä auringonkukkien kasvatukseen. Josko mökillä onnistais.

Ekanahan aloitetaan tietysti siitä, että ostetaan siemenet ja lykitään ne multaan. Kas näin.

auringonkukka, kasvatus siemenestä

Sitten googlataan, mitä ois oikeasti pitäny tehdä.

Hidasta elämää tarjoilee Lexan vinkit auringonkukkien kasvatukseen:

 1. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää niin, että öisin ei ole enää pakkasia (toukokuun paikkeilla), istuta siemenet yhteen isompaan astiaan, esimerkiksi ämpäriin tai laatikkoon, jota siirtelet päivän mittaan aurinkopaikkoihin. Siemenet voi laittaa myös suoraan maahan, mikäli tiedät, että paikka on riittävän lämmin. Huom! Siemeniä ei kannata istuttaa sisällä, koska varsi kasvaa liian nopeasti, ja siitä tulee liian heikko. 
 2. Tässä vaiheessa suojaa siemenistutukset ja pienet taimet aina öisin pakkasharsolla tai sanomalehdellä.
 3. Kun taimet ovat noin 20-30-senttisiä, ne voi siirtää maahan tai jättää astioihin kasvamaan. Juurineen ison kukan multapaakun halkaisija on vain noin 20cm.
 4. Kun siemenen istuttaa toukokuussa, auringonkukka tekee kukkansa heinä-elokuussa. Istuta siemenet siis ihan viimeistään kesäkuun alussa.
No tuossahan ei ole kuin se ongelma, että nyt on kesäkuun loppupuoli.

Vähän sentään lohduttaa, kun Siippaistia-blogin Pikkusisko kommentoi Instagramiin, että myös hänellä tämä auringonkukanistutusaikatieto jäi välitymättä äidinmaidossa.

Asian olis kenties voinu korjata "siitepölyttömällä ´Sunbeam F1´-jättiläisauringonkukkalajikkeella, jolle on ominaista lyhyt viljelyaika, noin 14-15 viikkoa. Kasvukorkeus noin 120 cm. Auringonkukka ´Sunspot´ sopii hyvin kasvatettavaksi ruukkuihin, sisälle ja ulos. Se kasvaa 30-50 cm:n korkuiseksi. Viljelyaika kylvöstä kukintaan 12-14 viikkoa."

Tämän kryptisen tiedon meille tarjosi Viherpeukalot.fi. Voinko olettaa, että tässä puhutaan kahdesta eri lajikkeesta? Mutta miksi tolle toiselle on ominaista lyhyt viljelyaika, kun ton toisen viljelyaika on vielä lyhyempi? Ja onko nämä jotain erikoislajikkeita vai voiko se Plantagenin halvin siemenpussi sisältää jompaa kumpaa? 

Jää nähtäväksi mitä tästä tulee.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla jään seuraamaan kasvua :D

  VastaaPoista
 2. Aika myöhäiseltä kylvöajankohta tuntuu, mutta teillä on kyllä varmaankin melko lämmin siellä mökillä, kun on niin tuulensuojainen piha-alue. Minä olen saanut auringonkukat kerran aivan valtaviksi ja pari kertaa jotenkuten kukkiviksi, kylmänherkkiä ne ainakin on. Runsas lannoitus sitten, kun ovat suurehkoja ja reilu kastelu myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, äiti! En olis arvannu, että Rovaniemellä onnistuu auringonkukat. Pitää kattoa lämmin paikka. Tänään näky jo versoja.

   Poista