sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Nyt kutsuu mua kuusama!

Juuei, tällä blogilla ei ole mitään tekemistä Kuusamon kanssa. Ollaan kohta vuosi mökkeilty täällä Porin Ahlaisissa, Kitukosken partaalla, ja tunnistin tänään ekan kasvin, tuoksuköynnöskuusaman. (Netin avulla tietty, mutta mitään koivuja ja nokkosia ja muuta peruskauraa ei lasketa.)

Mietin eka, että nyt joku hieno muistikirja, ja vähänkö ois kätevä sellanen minipieni printteri, joka tulostaa kuvaa suoraan puhelimesta (tai Polaroid, muttako non niin pirun kalliita ne filmit). Sitte harkitsin hetken sähköistä muistikirjaa, kunnes tajusin, että blogit on sähköisiä muistikirjoja, joten: tässä mä oon! Mökki-Pirkko!

Ja tässä on tuoksuköynnöskuusama!

tuoksuköynnöskuusama

Tuoksuköynnöskuusama on kuulemma kutakuinki Suomen yleisin köynnöskasvi. Öh.. mä oon niinku nevo höörd siitä. (Mutta olenki alunperin Lapista eikä meillä oo siellä kaikkia kasveja.)

tuoksuköynnöskuusama

Koska tää on mun puutarhamuistikirja, niin tässäpä tietoa tuoksuköynnöskuusamasta (lähde suomalainentaimi.fi): 

Yleisin köynnöskuusamamme voi talvehtia jopa V-vyöhykkeellä (en vielä tiedä millä vyöhykkeellä mun kuusama on). Viihtyvät parhaiten aurinkoisella ja kevyesti varjoisalla paikalla. Kasvualusta kalkitaan huolellisesti (mihin vuodenaikaan? ja silläkö kalkilla, jota löyty huussista vai jollain erikoisella kasvikalkilla?). Vuosittain voi poistaa kuivuneita haaroja (keväällä vai koska vain?) ja koko köynnös on helpointa nuorentaa leikkaamalla pois lähes maata myöten (miten musta tuntuu, että jos tuon leikkaa maata myöten, niin se ei siitä ainakaan nuorene).

Puutarha.net vahvistaa mun epäilykset: "vanhoja oksia voi poistaa muutaman vuoden välein keväällä. Yhdellä kertaa ei leikata montaa oksaa". Ups. Määrittele monta...

Oikeastaan mun eka ajatus oli, että tää vois sopia meidän taloyhtiön pihaan Tampereella ja rupesin hakeen, että onnistuuko pistokkaasta lisääminen. Puutarha.net lupaa, että onnistuu. Se sanoo, että lisääminen onnistuu myös taivukkaasta. Taivukkaasta.. öh.. nevö höörd.

4 kommenttia:

 1. Jes, Jättitorventilallinen jää innolla odottamaan muita hyödyllisiä puutarhaviisauksia sekä pohtimaan myöskin vastauksia niihin kysymyksiin, joiden tietämiseen ei pelkkä pirkkous saatika ainous riitä. Pitäisi olla vähintään Martta. Luulevat puutarhaoppaissa, että äidinmaidossa saa jonkun perusteoriatasonosaamisen, mutta voin kertoa että en saanut, vaikka äiti oli käynyt puutarhakoulut ja kaikki. Ps. kaapistani löytyy kalkkitabletteja, käykö ne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveen totta, Aino! Kasvatamme sisäisiä Marttojamme kalkkitapleteilla ja katsomme alkaako peukalot vihertää. :)

   Poista
 2. Sähän oot nyt jo parempi puutarhuri kuin mä :D Tervetuloa blogimaailmaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marina! Ajattelin vaihtelun vuoksi bloggailla suomeksi, kun Tampere-blogi Dirty Cars and Million Cows on aika lailla hiipunu kirjottajien elämäntilanteiden vuoksi. Sulta saankin bloggareiden do's and don'ts -vinkkejä, kun ton edellisen blogin kanssa en oikein päässyt suomalaiseen bloggarimaailmaan kiinni.

   Poista