tiistai 28. kesäkuuta 2016

Älä tule paha kukka, tule hyvä kukka!

Siis OMG!! Voiko olla, että tosta rantapuskasta pilkistää ehta pioni?!

Oon haaveillu pionista mökille, mutta olen ymmärtäny, ettei ne tykkää siirtelystä, niin en aatellu vielä laittaa. Ei tiiä nimittäin yhtään missä täällä vielä jyrätään milläkin kauhurilla.

Siinä se nyt kuitenki on.

Pioni, nuppu

Ensigooglaamisen jälkeen tulin tulokseen, että pionini tarvitsee tilaa ympärilleen.

pioni

Done.

pioni, kasvupaikka

Istuttamisella tuntuu olevan elintärkeä rooli pionin hoidossa. Keskityn siis korjaamaan mitä korjattavissa on. (Yksi nuppu kielii, että jotain on korjattava.)

Lähden oletuksesta, että mun pioni kuuluu ruohovartisiin eli se kasvattaa joka kesä uudet varret. Tarkottaakohan se, että turha odottaa enempää nuppuja tälle kesälle? Lisäksi on puuvartisia (ymmärsin, että ovat sama asia kuin pensaspionit) ja sitten puhutaan kiinanpionista eli jalopionista, mutta en kyllä tiiä sitte kumpaan lajiin ne kuuluu.

Koti ja keittiö kertoo ruohovartisista pioneista seuraavaa:
 • Pionien luontainen kasvupaikka on kivinen ja huokoinen maa, joten lannoitustarve on pieni. (Check.)
 • Ruohovartiset pionit kannattaa lannoittaa kukinnan jälkeen. (Jes, kerranki en oo myöhässä!) Aikaisempi lannoitus saa ne kasvattamaan lehtiä kukkien sijaan sekä kasva­maan niin voimakkaasti, että ne kaatuvat.
 • Laita pari senttiä kompostia kasvin ympärille, sillä komposti lannoittaa maata hitaasti. Samalla se suojaa maata kuivumiselta ja rikkaruohoilta. (Ei taida vielä meidän kompostista ehtiä tälle kesälle, kun alle kuukausi sitte laitettiin tulille.)
 • Pionien kuolleet lehdet kannattaa poistaa talveksi, jotta sienet eivät pääse talvehtimaan niissä ja tartut­tamaan seuraavan vuoden versoja. (Katotaan keväällä muistinko.) Jos pionisi saavat sienitartunnan, leikkaa saastuneet lehdet ja oksat pois.
En tiedä päteekö tämä kaikkiin pioneihin, mutta ainakin puupionien kohdalla Pioni.fi kieltää kompostin ja turpeen käytön "Musta Multa, Perennamulta, Puutarhamulta ym. ovat turvetuotteita, joilla on mullan kanssa yhteistä vain nimi." (Varmaan noin ylipäätään ihan hyvä tietää multatuotteista.) Myös kalkin liiallista käyttöä tulee välttää. (Kuusamalle kalkkia, pionille ei. Check.)

Tämä alla oleva löytyy meidän juhannusaaton kyläpaikan (Dioriina-Marinan äidin mökin) pihasta. Voi olla, että sinne ilmestyy pionipenkkiin joku yö mystillinen monttu.

pioni, tummanpunainen, tummanpinkki, vanha piha

Tämä oli muuten tunnistus numerolla neljä. Palataan pioniaiheeseen, kunhan mun ainoa nuppuni aukeaa. Älä tule paha kukka, tule hyvä kukka!

2 kommenttia:

 1. Sun tarvis nähdä noi pionit nyt, on meinaan valtavia! Meen äitillä on myös valkoinen pioni siellä :o

  Omat pionit sade taas hakkasi tänäkin vuonna ja khröm, en ole koskaan niitä lannoittanut ja kukkia tulee ja ne levii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähä minkävärinen toi mun on. :D Se sun oma on sitte vissiin istutettu oikein aikanaan, kun se tuntuu olevan niin tosi tärkeetä.

   Poista