tiistai 23. toukokuuta 2017

Epähedelmän puuttuvat hoito-ohjeet

Silloin pääsiäisen kohtalokkaana haravointihetkenä kerkesin haravoida syksyltä jääneiden lehtien alta esiin vihreitä metsämansikan versoja ja jäin miettimään, että olikohan se hyvä idea. Luvassa oli vielä kylmiä kelejä ja eikö niitä peruspertsamansikoitakin peitellä hallan varalta?

metsämansikka ahomansikka hoito kasvatus verso

No samallahan tässä muita kasveja tunnistellessa selvittää, miten metsämansikoita (eli ahomansikoita, mainittakoon nyt sekin) kuuluu hoitaa, jotta sais maksimoitua sadon.

Ei oo vielä selvinny.

Sen verta kävi ilmi, että marja kaipaa paljon valoa ja lämpöä sekä ravinteikkaan kasvualustan (lähde Pirkanmaan metsät sekä sata muuta sivustoa) ja mm. Siilinpihalla-blogissa oli siirrelty menestyksekkäästi "piha-alueen reunamilta ahomansikan taimia kuivaan etelärinteen reunaan". Jopa se selvis, että "mansikka ei ole marja, vaan ruusukasvien heimoon kuuluva epähedelmä".

Siihen jäljet päättyvät. Kukaan ei kerro voiko metsämansikkasatoa kasvattaa lannoittamalla, tykkääkö ne tuosta siirtelystä jotenki erityisesti tai kannattaako lehtiä kasata kylmänä keväänä versojen peitoksi.

Saa neuvoa!

Ja ps. tää ei ollu kasvitunnistus, koska metsämansikka menee siihen "koivuja ja nokkosia ja muuta peruskauraa" -kategoriaan, joita ei lasketa.

4 kommenttia:

 1. Makeimmat metsämansikat bongasin joskus pyöräillessä tien poskessa. Ehdin mutustelemaan muutaman mehuisan marjan kun lähempi tarkastelu osoitti että mätäs sijaitsi matoja kuhisevan kompostin päällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonii.. Aika varmuudella voin sanoa, että ei mee testiin. :D

   Poista
 2. Hyvinhän ne marjoo, kun saavat vain paljon valoa. Itse olen siirrellyt metsämansikoita ja niiden rönsyjä puutarhassa monet kerrat sinne missä tarvitaan nopea maanpeittokasvi. Tuntuu kasvavan hyvin erilaisilla alustoilla, on siis vaatimaton. Varjommassa ei marjo ja valossa marjoo ihan itsestään ilman hoitotoimenpiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, eli siirtely vois auttaa. Pittääpä koittaa, kun tuolla uusien pensasmustikoiden luona ois kyllä hyvää aurinkoista tesialustaa. Kiitos vinkistä!

   Poista