perjantai 17. huhtikuuta 2020

Ite tehtyä multaa

Onko virallisesti keski-ikänen, jos innostuu siitä, että on onnistunu tuottamaan multaa?

Itse tehtyä kompostimultaa kottikärryissä


Komposti oli ihan ekoja projekteja tällä tontilla kesällä 2016 ja sillon tietty selvitin mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. No, ei aivan vähän. Marttoja myöten kaikilla tuntu olevan mielipiteitä. Piti olla tarpeeksi iso, että lämpenee, tarpeeksi harva, että ilma kiertää, silti tarpeeksi tiivis, ettei eläimet mahu, ja maapohja, että pieneliöt pääsee, mutta oksia tai haketta, että hengittää. Ois hyvä kattaa ja kastella ja kääntää 1-3 kertaa kesässä jne. (Täydelliset kompostinteko-ohjeet voi kattoa kirjoituksesta Lämmittelyä kompostilla.) Kuulemma tavara on valmista, kun näyttää mullalta.

Kyllä me perustustyö tehtii ihan ohjeitten mukaan, mutta sen jälkeen ei kyllä ole hoidettu kompostia mitenkään. Ei ole vahdittu pysyykö lämpimänä (todennäkösesti jäätyny talvisin), ei käynnistelty lisäravinteilla eikä varsinkaan käännelty.

Käytännössä laitetaan sinne puutarharoskaa ja vaikka biojätteetki vois laittaa, niin kierrätetään ne ton kompostoivan huussin kautta, niin eivät turhaan houkuttele mitään elukoita. Ja sitte aina, kun toi huussi kaipaa tyhjennystä, kaivan kompostiin aukon, lapan huussin sinne loppujalostumaan ja lapan kompostia päälle sen verran, ettei ainakaan toi karkeakarvanen pönttöpää saa mitään ideoita.

Nyt se komposti piti sitte siirtää, niin tulipa lopulta tsekattua, että mitä se on neljän vuoden aikana puuhastellu. Kyllä se ihan mullalta näyttää! (Ainoastaan kananmunankuoret kannattaa selkeesti murskata ja avokadon kuoret on vissiin liian eksoottisia pohjoisille pieneliöille. Entuudestaan jo tiedettiin, että suodatinpussit ei maannu, ja muutenki kahvinporot pitäs nakella pensasmustikoille, kun muistais.)

Nyt tarvis enää keksiä mihin sitä käyttäis. Toistaiseksi vain pionit on ilmottaneet kaipaavansa syksyisin kompostilisää, mutta niihin menee pari desiä molempiin. Oi, pitääkö mun nyt istuttaa lisää pioneita?

2 kommenttia:

  1. Joo, tuossa iässä miekin innostuin kompotoinnista. Ei kyllä ollut tilaisuuttakaan aikaisemmin. Raparperi tykkää, ja nyt vois olla vielä hyvä ajankohtakin! Niin sanoo äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No raparperi onki ollu aika kitukasvunen tuossa. Minäpä koitan.

      Poista