perjantai 24. huhtikuuta 2020

Marski kasvaa pystyyn ja kestää hallaa

Täällä oli tietty marjapuskia, niinku vanhalla mökillä kuuluu ollakki. Musta- ja punaviinimarjaa, kuten arvata saattaa. Eihän niistä kyllä marjoja tuu, mutta ei se oo haitannu, kun ihan hirveet lapsuuden traumat just viinmarjojen keräämisestä. (Parasta kotoa pois muuttaessa oli se, ettei ikinä enää tarvis kerätä yhtään marjaa.)

Mäyräkoira auttaa viimimarjan istutuksessa

Vasta viime syksynä rupesin marjojen suurkuluttajaksi (teen joka aamu proteiinismoothien, kyllä vain), niin vasta nyt rupes kiinnostaan tää homma. Googlasin, että marjomisen lakanneita viinimarjapensaita ei saa nuorennettua vaan ne pitää vaihtaa nuorempiin, joten suunnittelin suunnittelevani jonku marjatarhan tohon huussipolun varteen.

Suunnitelmallisuus meni sitte silleen, että kauppareissulla (joita ei muuten tänä keväänä tehäkään huvin vuoksi) eksyin puutarhaosastolle haaveilemaan karhunvatukkapuskasta. No, siinä tuli sitte joku hässäkkä ja ihmisiä tuli liian lähelle (tiiätte millasta se on näinä päivinä) ja samaan aikaan lähesty innokas myyjänuorukainen toisesta suunnasta. Jostain syystä en sitte kysyny karhunvatukkaa vaan suusta pääsi mustaherukka enkä kehannu ennää korjata.

Mustaviinimarja versoo ennen istutusta

Ostin sitte Marskin. Hän on pystykasvuinen, iso- ja makeamarjainen ja kestää hyvin hallaa. Sain ohjeet pitää pari päivää lämpösellä terassilla ja sitte istuttaa, niin lähtee samantein kasvamaan.

Istutukseen katsoin ohjeet kotipuutarha.fi-sivustolta:
  • Herukat, karviaiset ja pensasvadelmat istutetaan 5-15 cm syvemmälle kuin olivat ruukussaan. Kuulemma auttaa haaromisessa, jos on syvemmällä. 
  • Taimipaakku asetellaan kuoppaan, kaadetaan vetää päälle ja odotetaan, että vesi katoaa.
  • Kaupassa sanoivat, että ihan normaali multa käy, mutta koska mulla on niin vallan hienoa ite tehtyä kompostimultaa, niin pistin sitä sekaan kans. Nyt vasta luin toiselta sivulta, että kalkita ois pitäny kans. En kalkinnu. 
  • Sitte kosteuden haihtumisen estämiseksi olis hyvä laittaa kuorikatetta päälle, mutta koska tää ei varsinaisesti oo mikään hifistelymökki, niin sahanpuru saa ajaa saman asian. Sen verta innokas tuo Mies kaataan puita, että sitä riittää. 
Sahanpuru korvaa kuorikatteen


  • Marski ei kaipaa voimakasta lannoitusta. Typetön pk-lannoite (pk?) tai marjalannoite voi keväällä tulla kyseeseen. Kalkkia vuosittain. Sadonkorjuun jälkeen syyslannoite auttaa talvehtimisessa. (Ei siis voimakasta, mutta kolmea eri. Onko tässä joku ero?)
  • Hoitoleikkaus keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Mutta tätäki vasta vanhemmalle pensaalle. Harventaa voi sitten niin, että jää 20-25 hyvässä kasvussa olevaa versoa. Liika leikkaus voi aiheuttaa lamoavaisuutta. (Oletan kyseessä olevan pystykasvuisuuden vastakohta.) 
Noni, ens talvena ei ehkä vielä oo smoothiemarjoja kovin moneksi aamuksi, mutta onpahan alulla ainaki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti