tiistai 16. toukokuuta 2017

Pensasmustikka vs. pajuangervo

Sanoi se poika siellä Kevätmessuilla, joka mulle pensasmustikat möi, että toukokuussa saa istuttaa. "Sitten, kun pakkaset on varmasti ohi." Juu, tänä keväänä sitä ei vaan voi tietää.

kolme pensasmustikkapensasta muovikasseissa ja nahkakengät

Voi olla, että inspiroiduin hieman mustikoiden istuttamisesta, kun tajusin, että voin hyvällä syyllä hävittää pari kolme metriä (tyhmää) pajuangervopuskaa. (Ai että, se on ärsyttävä kasvi.)

Ai nii ja olihan niillä mustikoillaki jotain vaatimuksia. Puutarha.net, kertoo, että mustikka menestyy kevyessä, humuspitoisessa hietamaassa ja kasvupaikan on oltava melko lämmin ja kosteuden tasainen. (Close enough.)

Mökin takaa, keittiön oven läheisyydestä löytyi tosiaan tuota pirullista pusk... sopiva kasvupaikka. Ei muuta ko lapio (Miehen) kauniiseen kouraan ja hävityspuuhiin.

pajuangervo kivikasan edessä
  • Paras istutusaika on kevät. (Check.) 
  • Pensaslajikkeita kannattaa istuttaa useita vierekkäin, koska ristipölytys parantaa satoa jopa reilut 20%. (Check. Ja hommasin vielä neuvosta kolmea eri lajiketta.)
  • Viljelmää ei kannata perustaa rikkaruohoiselle maalle, vaan sitä ennen epämieluisat kasvit on tuhottava. (Voin kertoa, että parhaani tein. Hyvä se on.)
  • Maan on oltava erityisen hapan, pH alle 5,5. Happamuus saavutetaan lisäämällä maahan hapanta esim. havu-rodo-multaa tai kalkitsematonta turvetta. Kotikonstina maaperän happamoittamisessa auttavat kahvinporot. (Pistin mustaa multaa ja kahvinporoja. Olis Ahlaisten K-Marketissa varmasti ollu havu-rodo-multaa, mutta en viittiny lähtiä hakemaan.)
  • Taimiväli n. 1 m ja riviväli n. 1,5 m. (Vimppa tuli alle metriin, kun sattumoisin just metrin kohdalla oli hemmetin kokonen kivi.)
  • Pensasmustikka ei kaipaa voimakasta lannoitusta. Vuotuinen kevätlannoitus riittää. Rodo-lannoitteet käyvät pensasmustikalle mainiosti ja kalkiton perunalannoitekin sopii hyvin. (Mitenköhän voimakas määritellään. Kai niissä lannotteissa on jotku ohjeet?) Kalkkia ei saa lisätä. 
  • Pensaat ovat jänisten ja hirvien herkkua, joten ne kannattaa suojata kunnon verkolla. (Kattoo ny jos jaksaa.) 
pensasmustikat istutettu louhikon eteen

Siinä ne nyt on. Saanko esitellä, Northblue, Chippewa ja Northcountry! Peittonaan itsetehtyä pajuangervosilppua.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Kovin voimakkaasti ei kannata varmaankaan näin alussa lannoittaa, antaa kotiutua rauhassa. Se pajuangervo saattaa pyrkiä reviirilleen takaisin niin, että kannattaa seurata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En lannottanu nyt yhtään, kun meni sitä mustaa multaa. Ehkä ens keväänä, jos muistan hommata lannotetta. Pajuangervo on mun erikoistarkkailussa.

      Poista
  2. Tyttö-poika-tyttö? Eikös nämäkin oli niitä kiintiökasveja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on pakko sanoa, että en ymmärrä kysymystä. :D

      Poista
    2. Ajattelin hede- ja emijuttuja ja pölläytystä. Olet saanut minutkin jo koukutettua googlettamaan kasvihommeleita ja näyttäisi riittävän sadon varmistamiseksi, että on eri lajikkeita.

      Poista
    3. No nii! Hyvä juttu! Joo, myyjäpoika sanoi, että eri lajikkeet on se tärkein juttu ja että kannattaa merkata mikä on mitäkin, jotta sitten halutessaan voi hommata lisää sitä parhaiten tuottavaa tai muuten hyvää.

      Poista