lauantai 13. toukokuuta 2017

Myrkyllinen parsaheimolainen

Väitin äitille tänään Facebookissa, että täällä mikään vielä kuki. Että surkeeta on. Valehtelin.

Saunaremonttikaaoksen jaloista rantapuskasta pilkisti jotain kovin pientä ja sinistä. Melkein jäi huomaamatta. "Kevätkasvi sininen pieni" Googleen ja kerrasta maaliin. Idänsinililja. Kevään ensimmäinen kasvitunnistus, olkaapa hyvät!

idänsinililja pieni kasvi siniset kukat myrkyllinen

Viherpiha listaa kevään ensimmäiset kukkijat ja kertoo, että idänsinililja leviää helposti ja se kannattaa istuttaa suurten lehtipuiden alle. Vaahteran alta nämäkin löytyi. Googlen kuvahaku näyttää valtavia sinisiä peltoja. En kehtaa edes näyttää mun idänsinililjakokonaisuutta. Enmä siitä surkeesta niin paljo valehellu.

Idänsinililja kuuluu yllättäen parsakasveihin, kuulemma aiemmin hyasinttikasveihin, kertoo Luontoportti. Sitä ei kerrota onko sinililja loikannu heimosta toiseen vai onko hyasinttiheimo tullu kaapista ja ruvennu parsakasveiksi.

Idänsinililja on myrkyllinen, koko kasvi siis, ei vain kukat. Siitä on valmistettu mm. rotanmyrkkyä, mutta myös sydänlääkettä. Luontoportti kertoo myös kaikenlaista idänsinililjan päätymisestä Suomen luontoon sekä kreikkalaisesta mytologiasta, mutta kyllästytin jo ittenikin miettiessä pitäskö tästä sanoa jotain.

Luontoportti jatkaa, että taikauskoinen kansa piti sinililjaa noitien ja pahojen henkien kukkana, jonka päälle ei uskaltanut edes astua. "Tuskinpa kellään on sydäntä tallata tätä kevään sanansaattajaa." Joo, joku vois kertoa sen tolle meidän steppaavaalle nakille, jolla ei ole mitään vaikeuksia tallata ihan mitä vaan, kuten pionin versoja, metsämansikoita ja yrttipenkistä puskevia ruohosipulin alkuja, minipienistä idänsinililjoista puhumattakaan.

2 kommenttia:

  1. Pahan ennustaminen ei varmaankaan koske koiria. Leviäis vaikkapa pariinkymmeneen yksilöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on nyt ehkä 10, mutta ihan levällään siellä täällä parin neliön alueella. Ei kovin kaunis kokonaisuus, mutta jospa ne tuosta kehittyis. :)

      Poista