maanantai 31. heinäkuuta 2017

Rantapuskan rehottaja

Kaikkihan mulla täällä rehottelee enemmän tai vähemmän, mutta nyt kun pionia uhanneelle siperiankurjenmiekalle on kasvunrajoitussuunnitelma ja pari sijoituskotia, niin otetaas käsittelyyn tuo pensas sen toisella puolella. Se on pensashanhikki. Kasvitunnistus nro. 16.

Pensashanhikki pienet keltaiset kukat pensas suipot pienet lehdet

Kodin Kuvalehti kertoo, että pakkasiin asti kukkiva pensashanhikki on tiheä ja matala pensas. Mun pensaasta sojottelee pitkiä oksia sinne tänne ja se varjostaa sekä pionia että väliin jääviä ruskoliljoja (jotka neki voisin kyllä siirtää johonki muualle).

Siispä "pensashanhikin muotoilu" Googleen ja Turun Sanomien Koti-osio vuodelta 2015 kertoo, että syyskuu on hyvä aika leikata monia pensaita, kuten pensashanhikkia. Paitsi jos meinaa leikata kokonaan alas, sitte pitää oottaa kunnon lepokautta eli mieluiten kevääseen. Mulle riittää vähempikin rehotuksen hillitseminen, joten taidan kokeilla tänä syksynä.

"Syksyllä tehdyissä huoltoleikkauksissa on se etu, että kasvit, joissa on yhä lehdet lähtevät parantamaan leikkaushaavoja saman tien."

Pensashanhikki rehottaa rantapenkassa

Ehkä tuosta vois myös perata pois tuota muuta samassa läjässä kasvavaa ja katsoa kuinka iso osa tuosta kokonaisuudesta edes on pensashanhikkia.

Kodin Kuvalehti kertoo vielä, että pensashanhikin "harventaminen parantaa kasvua ja kukintaa. Varhain keväällä vanhoja oksia voi poistaa maata myöten. Kukat kehittyvät sekä samana kesänä kasvaneisiin että vahempiin versoihin. Runsaimmin kukkivat pari, kolme vuotta vanhat versot. Vanhat yksilöt kestävät alasleikkausta, mutta uusiutuvat hitaasti."

Mun täytyy tunnustaa, että en ole varma onko toi pensas kukkinu runsaammin aiemmin kesällä. Nyt siinä on jokunen kukka siellä täällä. Voi siis olla, että leikkaus tekee sille joka tapauksessa hyvää. Ens kesänä näkee kuin meän kävi. Tai parin, kolmen vuoden päästä. Kattoo ny.4 kommenttia:

 1. Apua! Nyt on pakko sanoa, että ompas kamalan näköinen puska. :) :D Pakko jäädä seuraamaan, jos pääsisi näkemään "jälkeen" kuvia hanhikista. Oma siirtolapuutarhapalstanikin on raivausvaiheessa ja ihan kamalia ryteikköjä löytyy pitkin puutarhaa. Onneksi on kauniitakin kohtia, niin kuin sinunkin puutarhassasi. Vitsi vieköön, pitää varmaan itsekkin ikuistaa niitä kammotuksiakin, niin voi sitten myöhemmin ihailla kättensä jälkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Ihana saada välillä kommentti joltain muulta ku äitiltä. :D

   Olen tismalleen samaa mieltä kamaluudesta. Ja mikä parasta, tää on heti tokana edessä, kun tulee mökin ovesta ulos. Pitää laittaa tosiaan päivitys, kun näkee selviääkö tää Mökki-Pirkon käsittelystä hengissä.

   Poista
 2. Onpa puskaa kerrakseen! Pensashanhikkin pääsee oikeuksiinsa, kun on väljempää ja ennen ruskaa, kun juuri muita kukkivia ei ole. Tässä tämänkertainen äidin kommentti, mutta mepäs nähdäänkin vajaan viikon päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kattoa, miten sen sais kukkimaan paremmin. Ja tervetuloa! :)

   Poista