lauantai 24. kesäkuuta 2017

Marjoja marjomisen ilosta

Sen verta villit kelit ollu tänä keväänä, ettei kerenny juhannusruusu kukkimaan juhannuksena. Onneksi tunnistin sen viime vuonna. Sen sijaan mökin takana olevan vaaleanpunaisen juhannusruusun vierestä bongasin eilen uuden tyypin.

Vaikka kyseessä on ihan hyvän kokonen pensas, niin jostain syystä huomasin sen vasta nyt. Siinä on kauniit pienet keltaiset kukat ja viininpunertavat lehdet.

pienet keltaiset kukat tumman punaiset purppurat lehdet purppurahappomarja happomarja


Päivänpesän elämää -blogista bongasin samannäköisen kaverin ja tiedon, että kyseessä on happomarja. Blogi kertoo, että hänen happormarjansa menestyy aurinkopaikalla, mutta sitten piti jatkaa googlaamista.

Wikipedia tiesi, että happomarjoja on noin 500 lajia ja että Suomessa yleisimmät lajit lienee ruostehappomarja, hurmehappomarja ja japaninhappomarja. Näistä ainakin ruostehappomarjan marjoja voi käyttää rajatuissa elintarviketarkoituksissa. Jotenki jäi sellanen olo, että tää mun puska ei ole mikään noista kolmesta. Jatkoin siis googlaamista.

Ihan hyvä, että jatkoin, koska toi mun pensas on purppurahappomarja, jonka punaiset suippolaiset marjat kaunistaa puutarhaa talvella, mutta ovat syömäkelvottomia. Suomalainen taimi ei kerro kuinka paljon kuolee, jos niitä käyttää esim. hilloon, mutta ehkä en lähe kokeileen. Tää tyyppi saa tyytyä elämäänsä silmänilona.

3 kommenttia:

 1. Äiti kyseli Instagramissa, että menestyisköhän tää Rovaniemen korkeudella, mutta pahasti näyttää siltä, että ei oikein. Tää on vyöhykkeiden I-III kasvi ja Rovaniemi on jossain V-VI-vyöheykkeillä.

  VastaaPoista
 2. Tää oli kyllä nätin näköinen ja kun vain ois vielä marjat ollu syömäkelpoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Onneksi möksällä riittää marjoja muuten. Vadelmaa, mustikkaa ja puolukkaa mettä täynnä. Ne mustaviinimarjapensaaat vaan pitänee uusia tosiaan.

   Poista