tiistai 20. kesäkuuta 2017

Viis asiaa, joita ilman suomalainen ei mökkeile

Mua haastateltiin toukokuun AirBalticin Baltic Outlook -lehteen ja pyysivät listaa viidestä tärkeimmästä tavarasta suomalaisella mökillä.

Esittivät esimerkkinä torkkupeittoa, jonka alla voi iltahämärässä lueskella kirjaa ulkoterassilla. Ai niinku niinä kahtena iltana, kun on niin lämmin, että torkkupeitto riittää, kunnes kolmen minuutin päästä on pakko mennä sisälle sääskien takia.

Tein heille realistisen listan.

1. Tulitikut. Miehellä on varsin ikävä tapa laittaa poltetut tulitikut takas askiin. Pieni asia, joka laukasee minussa kohtuuttoman raivokohtauksen, kun yritän löytää palamattoman yksilön.

Sitä paitsi iskä aina sanoo, että siitä voi tulla hengenlähtö, jos ottaa metsään mukaan näennäisen täyden tikkuaskin, jossa ei olekaan toimivia tikkuja. (Toki sen on meistä tuo toinen, joka sinne metsään menee, että omaan nilkkaan nasahtaa.)

halkopino tulitikkuaski sampo-tulitikut


2. Villasukat. Koska Suomen kesä.

siniharmaat pitkävartiset villasukat räsymatto


3. Kumisaappaat. Helppo laittaa jalkaan ja potkasta pois. Pitää loitolla myös käärmeet ja muun epämääräisen elämän. Sitä paitsi mäyräkoira ei yllä kusemaan sisään, jos päättää merkata väärän paikan.

siniharmaat Hai-saappaat kumisaappaat pihakivetys


4. Kirves. Jokaisella suomalaisella mökillä on tulisija, joten kirves löytynee myös. Toi kuva on suvun mökiltä Inarista. Kiitos äitille kuvasta. 

Pakko kertoa, kun siskon lapset oli pieniä (yks neljän vanha ja kaks kaksvuotiasta) ja oltiin menossa tuolta takana näkyvästä vajasta hakeen varmaan puita. Lukon kanssa renkatessa kakarat paineli oven alta sisään. Huudeltiin siinä sitte, että mitähän te siellä puuhaatte, niin neljävuotias tuumas vaan, että "hakataan kirveksellä halkoja". Tuli vähän kiire saada se ovi auki.

puuvartinen kirves pystyssä puupölkyssä talvella halkoja maassa

5. Radio. Yle puhe, Politiikkaradio, Kansanradio ja selkokieliset uutiset. Niistä on mökkitunnelma tehty. 

musta vanha radio ja kasettisoitin ikkunalaudalla ikkunasta näkyy joki


5 kommenttia:

 1. Villasukat täällä jalassa kesät ja talvet ja varsinkin kesät :D

  VastaaPoista
 2. Toi on niin totta, varsinkin villasukat ja kumpparit! ;) :D olisin itse lisännyt taskulampun joka sähköttömällä mökillä on oiva apu pimeässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Meillä on sähköt ja silti on otsalamput ihan vakkarikäytössä. Kätevät esim. illalla kirjaa lukiessa, kun en oo löytäny vielä tarpeeksi kauniita yölukulamppuja. Ainoa mikä ärsyttää on sisälle eksyneet yöpörriäiset, jotka törmäilee otsalamppuun. :D

   Poista
 3. Onko nuo kumpparit 80-luvun kaksiväriset hai-saappaat. Lujempaa tekoa kuin nykyiset ja kunnon kanta saappaassa ei ole liukas vanhanakaan!
  Maarit

  VastaaPoista
 4. Onko nuo kumpparit 80-luvun kaksiväriset hai-saappaat. Lujempaa tekoa kuin nykyiset ja kunnon kanta saappaassa ei ole liukas vanhanakaan!
  Maarit

  VastaaPoista