maanantai 5. elokuuta 2024

Vattu-Pirkko

Oon ihan p**ka oppimaan, mutta kun ekana mökkikesänä tein silleen tyhmästi, että pidin loman juhannuksesta alkaen, niin opin kerrasta, että vatut ei kerkee kypsyä. Eka vuoden saldoksi jäi kaks vattua.

Siitä lähtien oon aina pitäny loman silleen, että kerkeen vatustaa elokuun alkupuoliskon. Jep, keski-ikäistä, mutta minkäs teet. Kesäloman lopun päivät rytmittyy sen mukaan, että sataako ja monelta. Koska märät vatut on vähän perseestä. Ei täysin mahdottomia, mutta kuivat on kivempia. 

Ja kun peli on keski-ikäisyyden suhteen jo menetetty, niin aika pian hommasin vielä tollasen ämpärivyön. Siinä on oikein kännykkäkotelo, johon ei mahu nykyajan puhelimet ja vyöhön saa kivasti Flexin kiinni, jos käy niin huonosti, että joutuu ottaan mäyräkoiran vattupuskaan. Siinä oikeesti tarvii olla jo aika motivoitunu, että sitä jaksaa. 

Paljo kivempi kaveri vattupuskassa on äänikirja. Oon nimittäin pikkusen tarkka, että ei tuu mitään ötökkejä ja epämääräsyyksiä, niin se ottaa aika lailla aikaa ja vaikka kuinka ois meditatiivista ja hidasta elämää, niin ei kyllä aivot kestä. 

Ostettiin mökin oston jälkeen heti pakastin. Kuvittelin, että marjastaisin hulluna, kun täällä on kerta ainaki mustikkaa, puolukkaa, viinimarjoja ja villivattua. Vuodet osotti, että kaikki muut marjat poimin mieluummin Tammelantorilta, mutta vattujen huutoa en pääse karkuun. 

Viime vuonna oli superhyvä vattuvuosi. En laske, mutta sain pakkaseen useita litroja priimaa vattua. Ja sitte siinä kävi silleen, että kun ne on vaatinu niin paljon duunia ja ne on niin kauniita, niin niitä ei oikein raaski käyttää. Ei ainakaan mihinkään smootsieihin. Nyt sitte on viime vuotista vattua vielä aika lailla syömättä. 

Siksi ei harmita tänä vuonna niin paljon, että ensinnäki joku oli lanannu alkukesästä parin pellon reunat, joissa oli mun parhaat mestat (ja mehän ollaan jo aiemmin opittu, että vattu tekee marjat toka vuoden oksiin eli ens vuonna parempi onni ehkä). Tokaksikki, oon tällä kertaa mökillä julkisilla enkä siis pysty kuljettaan kotiin pakastettua mitään, joten keräsin nyt vain täällä syötäväksi. 

Valehtelin. Harmittaahan. Siellä ne huutelee.