perjantai 9. syyskuuta 2016

Yllätyshillo

Kaverilla oli omenoita tarjolla. Kieltäydyin, koska laiskuus. Ja koska olin 25-vuotiaana kovin keski-ikäinen ja massiivisten omenamäärien muuttaminen hilloiksi ja piirakoiksi liittyy olennaisesti tuohon aikaan. Viimeisestä omenahillosatsista on 10 vuotta.

Naapurilla oli omenoita tarjolla. Mies ei kieltäytynyt, koska ei itse kuitenkaan tee niille mitään ja koska en ole ehkä muistanu kertoa kaikkia entisten elämieni traumoja. (Ja käydäänhän me nykyään Prismassakin ilman suurempia ahdistuksia.)

omenoita, omenalohkoja, omenahillo

Ja siis lappilaislapsena oikeasti toivoisin, että meillä ois mökillä omenapuu. Siellä kasvaa kaikkia muita puita, vaahteraa pariki eri lajiketta, mutta jostain syystä ei omenaa.

Koska en päässyt omenoista, päätin mennä siitä missä aita on suorastaan olematon. "Helppo omenahillo" googleen ja mitä vielä, google ehdottaa Hidasta elämää -blogin terveellistä omenahilloa. Vanilja-jauhetta, chian siemeniä ja kookossokeria. Juuei. Tavoitteena on vähintään se, että kaikki tarvikkeet löytyy kotoa valmiiksi.

Vaikka ne ois ollu siellä jo hetken.

hillosokeri, omenahillo, omenalohkot

Lyyti rupes kirjottaan, kun löyty uuniomenahillo-ohje. Kokit ja potit -blogin hillo-ohje alkaa näin:

"Laita kaikki ainekset uunivuokaan, unohda hillon vahtaaminen tunniksi, jopa puoleksitoista, ja palaa keittiöön purkittamaan makea herkku. Koskaan ei hillonteko ole ollut näin helppoa!"

Tällä mennään.

Omenahillo uunissa

2 osaa omenoita
1 osa hillosokeria 

"Vasta raastettu muskottipähkinä ja kanelitanko tai pari tuovat hilloon upeita sävyjä. Sitruunamehua voi lisätä valmiiseenkin hilloon, jolloin hapon säätäminen on helpompaa."

omenalohkot, uuniomenat, sokeri
  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. 
  2. Lohko puhtaat omenat neljään tai kuuteen osaan, poista siemenkodat. 
  3. Laita omenat ja sokeri uunivuokaan, sekoita ja mausta haluamallasi tavalla. (Noku minähän en punninnu niitä omenoita, niin vetelin rennolla kädellä vaan sokeria sekaan. Silleen tarpeeksi. Ja mausteet unohin kokonaan. Mun piti laittaa kanelitangot, mutta sitte tuli joku häiriö ja ne jäi.)
  4. Laita vuoka uuniin ja anna muhia 1–1 1/2 tuntia. Välillä hilloa voi sekoitella. (Piti lähtiä nopsaan käymään töissä välissä, kun olin luvannu lähettää parit sähköpostit ja seuraavana päivänä olisin jo matkalla Rovaniemelle kummitytön rippijuhliin. Jätin Miehelle ohjeet, että jos en oo palannu puolentoista tunnin kuluttua, niin seurailee tilannetta. En käskeny sekottaa, ettei vaan sattus mitään. Oli ottanu pois puolentoista tunnin kohalla.)
  5. Neste saa muuttua jopa siirappimaiseksi. (Oli muuttunut.) Poista kanelitangot ja kaada valmis hillo tehosekoittimeen tai sauvasekoittimelle sopivaan astiaan ja aja hillo tasaiseksi. (Ajoin sauvasekottimella.) 
  6. Mausta tarvittaessa sitruunamehulla. (Piti töistä palatessa ostaa, mutta en muistanu, kun saatto yks sähköposti lähtiä parille(sadalle) sellasellekki yritykselle mille ei pitäny, koska CRM.) 
  7. Purkita puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin. (Entisessä elämässä desinfioin purkit uunissa, mutta nyt kyllä vaan pesin tosi kuumalla vedellä.)
  8. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. (Jep.)
Oishan tän tietty voinu myös tiivistää, että: Lohko omenat ja pistä uuniin sokerin (ja mahdollisten mausteiden) kans puoleksitoista tunniksi. Soseuta ja purkita. Mutta sitä mun ois ollu vaikeempi kommentoida. 

omenahillo, uuniomenahillo, dymo, omenoita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti